woensdag 5 augustus 2009

Review: Frédéric Malle - L'Eau d'Hiver


In The Perfect Scent vertelt Chandler Burr, parfumcriticus voor The New York Times, over Jean Claude Ellena en diens fascinatie voor minimalistische geuren. "Bombastische, complexe geuren zijn dood," zegt de parfumeur die in zijn creaties werkt met een zeer klein palet aan ingrediënten en er trots op is zo weinig mogelijk verschillende ingrediënten in een parfum te gebruiken.

Tegelijkertijd is Ellena een groot bewonderaar van de klassieke Guerlains, een huis dat bekend staat om zijn grootse maar ook bombastische parfums. Wat te doen als minimalistisch parfumeur? In 2003 uitgegeven door Frédéric Malle is L'Eau d'Hiver één van de drie geuren die Jean Claude Ellena voor dit huis creëerde. Zijn inspiratie? Het prachtige maar relatief onbekende Après L'Ondée, gemaakt door Jacques Guerlain en uitgebracht in 1906. Koude iris roept de laatste motregen aan het einde van een fikse regenbui in het bos op. De heliotroop - helios is Grieks voor zon - vertolkt de zoete schoonheid na de regenbui: après l'ondée.

L'Eau d'Hiver neemt ons mee naar die zeldzame zonnige winterdag waar we na dagenlang regen en kou zo naar verlangen. Ellena heeft het skelet van Après L'Ondée gebruikt maar de iris als hoofdnoot vervangen door honing. Hierdoor krijgt L'Eau d'Hiver een zwoeler, zonniger karakter dan de koude Guerlainklassieker. En dit is precies wat Ellena met zijn eau chaude wilde bereiken: een moderne twist van een klassieker die, ondanks het gebrek aan een complexe structuur, warmte en zachtheid uitstraalt. De witte musk die Ellena daarnaast gebruikt heeft levert een poederige, besneeuwde kwaliteit af die het winterplaatje compleet maakt.

L'Eau d'Hiver is een prachtig voorbeeld van Ellena's stijl: zacht, helder en uitzonderlijk verfijnd. In stijl klassiek, in uitvoering modern. Een parfum voor liefhebbers van klassiek, maar een parfum dat óók draagbaar is voor iedereen die bij poederig en klassiek meteen denkt aan de grands parfums die grootmoeder droeg!

Frédéric Malle's L'Eau d'Hiver is in Nederland verkrijgbaar bij Skins Cosmetics. 50ml à €85,-, 100ml à €125,-.

3 opmerkingen:

 1. Congratulations on the new Blog! From one blogger to another: I wish you many continued successes... the page looks excellent!
  /Dimi

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thanks Dimitri, you're very kind! We hope reading will take off so we can keep on writing for Dutch perfume lovers!

  Cheers,
  Merlijn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow! Een Nederlandse parfumblog! Dat werd verdorie tijd. Ik ga lezen. Go write'm boy!

  Bradamante

  BeantwoordenVerwijderen