Bij een mooie gelegenheid hoort natuurlijk een mooie geur. Zelf ga ik voor m'n all-time favourite: Guerlain L'Heure Bleue. Wat dragen jullie vanavond?
Laat het aftellen beginnen!
Elke vorm van creatieve expressie loopt van kitsch via commercieel vatbaar naar “echte kunst”, wat dat dan ook moge betekenen*. Plak daar naar wens nog een superieure (sub)categorie aan vast in de vorm van conceptuele kunst. Traditioneel gesproken kijken de vernieuwers, de scheppers, de kunstenaars neer op de artisanale, verkoop-georiënteerde vaklieden, die weer minachtend doen over de Made in China-producenten die enkel aan derivatieve reproductie doen. Waar zij op neerkijken, wie zal het zeggen. Fabrikanten van toeristenrommel? Waarmee ik maar wil aangeven dat er binnen “de kunsten” van oudsher een strikte hiërarchie geldt, die meer gerelateerd is aan innovatie dan aan praktische toepasbaarheid. Ga maar na: meubelontwerp? Bepaalde ontwerpers plaatsen absoluut vorm boven functie, en uiteraard bungelt de Ikea onderaan de originaliteitsschaal in meubelland. In de mode zijn het de catwalks van Milaan en Parijs die de media-aandacht genereren, maar draagbaar? De prêt-a-porter vertaalt de ondraagbare concepten naar praktisch toepasbare kleding, waarna de H&M razendsnel de Chinese arbeiders aan het werk zet voor de massaproductie.** De parfumerie, als satelliet-industrie van de mode, voldoet aan grofweg dezelfde hiërarchische indeling, waarbij de conceptuele parfumerie de laatste jaren een hoge vlucht heeft genomen.
Het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam onderzoekt het conceptuele eind van het spectrum van zowel mode als parfumerie in de tentoonstelling Art of Fashion (nog tot 10 januari 2010 te zien), waar innovatief (daar heb je het woord weer) werk van grote namen als Walter van Beirendonck, Hussein Chalayan en Viktor & Rolf samengebracht is. De individuele stukken werken als functionele items voornamelijk op de lachspieren, maar zodra je jezelf toestaat om ze in museale context te plaatsen, blijkt dat er belangrijke parallellen zijn tussen deze modeontwerpers en “gewone” beeldende kunstenaars. Beiden gebruiken hun medium om achtereenvolgens kritiek te leveren op hun eigen industrie of lijn van werk, vorm en functie ter discussie te stellen, te shockeren of puur esthetiek na te streven – ze beperken zich zeker niet tot slechts jurken naaien. Dat ze daarbij af en toe hun doel voorbij schieten (zie: ondraagbare kleding – je vraagt je af waarom dan juist een normaliter draagbaar medium gekozen wordt) en zich schuldig maken aan navelstaren (hun kritiek is vaak slechts relevant voor mode-insiders) wordt door de organisatoren van de tentoonstelling schijnbaar niet opgepikt of belangrijk gevonden.
Het achterste hoekje van de tentoonstellingsruimte is gereserveerd voor de parfums, en ook hier is een selectie gemaakt die moet illustreren dat het concept in sommige gevallen belangrijker is dan de functie. We tellen de Fles Die Niet Open Kan, de Ode Aan Hebzucht, de Serie Afstotelijke Anti-Parfums en de Kritiek Op De Marketing. De keuze is zeker consistent met de rest van de tentoonstelling, en ik zal niet verraden welke voor degene die nog van plan is het Boijmans met een bezoekje te vereren.
Wat mijn persoonlijke mening over moderne beeldende kunst ook moge zijn, de tentoonstelling is leuk om een beter beeld te krijgen van enkele enfants terribles binnen de mode-industrie, die de oppervlakkigheid afwijzen ten gunste van een meer conceptuele aanpak.*Ik weiger uitspraken doen over de aloude vraag “wat is kunst” omdat ik eerlijk gezegd geen zin heb om te verzanden in filosofisch geneuzel. Maar ik ben de kwaadste niet, dus voor de liefhebber van wespennesten: leef je uit.
**Als trouwe klant van zowel de H&M als de Ikea wil ik trouwens benadrukken dat de hierboven beschreven hiërarchie voornamelijk relevant is binnen de beroepsgroep, en niet zozeer voor de gemiddelde consument (tenzij die consument van snobisme zijn hobby maakt): ik heb tenslotte in de praktijk meer aan een winterjas die op hetzelfde aantal ledematen rekent als ik daadwerkelijk heb, hoe innovatief hij verder ook mag zijn. De moraal: high art en low art hebben beiden hun functie en plaats en het één is niet objectief “beter” dan het ander.
De tentoonstelling Art of Fashion: Installing Allusions loopt van 19 september 2009 tot 10 januari 2010 in het Museum Boijmans van Beuningen. Toegang €9, gratis op woensdagen en met Museumkaart.
Net als Spezie di Medici, beroept ook deze geur zich op een illustere historie; Eau Lente zou gebaseerd zijn op recepten overgeleverd uit de tijd van Alexander de Grote. (Diptyque beweert dus met nadruk níet dat Alexander de Grote wat dan ook met de geur van doen gehad heeft, maar dan hadden ze natuurlijk ook het hele Alexander-de-Grote-verhaal kunnen vervangen door de frase “vierde eeuw voor Christus”. Tsja. Net als in het geval van I Profumi di Firenze heb ik niet de middelen om Diptyque’s claims te verifiëren of falsifiëren, maar ik vind het feit dat beide huizen zoeken naar gereflecteerde glorie en authenticiteit erg interessant. Een mede-blogger -historicus van beroep en als zodanig automatisch beter gekwalificeerd dan ik- die deze fascinatie deelt, heeft er uitgebreid over geschreven, en ik verwijs diegenen die meer willen weten over de toegevoegde waarde van de al dan niet verzonnen historie van bepaalde maisons dan ook gaarne naar zijn serie Making History, Faking History.)
Dat alles terzijde is er natuurlijk wel één en ander bekend over de geurgewoontes van onze voorzaten: alleen al via ons collectief cultureel geheugen zijn er zo een hoop historische geurcomponenten te verzinnen. Mirre en wierook - Mattheus 2:11, anyone? En ook zijn er online verschillende betrouwbaar uitziende recepten te vinden voor de inhoud van de in deel 1 genoemde middeleeuwse pomanderbollen - en inderdaad, opoponax komt daar in voor.
Om weer even terug te komen op Eau Lente: het is, zoals de meeste geuren van Diptyque, een redelijk lineaire geur nadat de topnotes (lees: de kruidnagels) met de noorderzon zijn vertrokken. Een voordeel als je van simplistische, enkele noot-geuren houdt, een nadeel als je van de wat complexere geuren bent. Voor wie geen fan van kruidnagel of lineaire geuren is, maar wel geïnteresseerd in een wat complexere, maar even droge* interpretatie van opoponax: probeer vooral eens Maître Parfumeur et Gantier Or des Indes te ruiken.
* “Droog” zoals die term ook in de wijnproeverij (excuses: vinologie) wordt gebruikt: het tegenovergestelde van zoet.“Bittersweet October. The mellow, messy, leaf-kicking, perfect pause between the opposing miseries of summer and winter.”
-Carol Bishop Hipps
De herfst is een seizoen waar ik van oudsher ambivalente gevoelens over heb. Kan je september nog gevoeglijk wegzetten als een verlenging van de zomer, in oktober begint het jaar onherroepelijk op zijn eind te lopen. Herfst betekent het einde van een seizoen van vrijheid, blijheid, en een voorproefje op de grijze, druilerige dagen die dwingen tot binnenblijven of eindeloze lagen kleding. Tegelijkertijd bestaat er een parallelle herfst (die van Carol) met onverwachts gouden dagen gevuld met geurige boswandelingen, rode koontjes en kruidenthee met tic bij thuiskomst. Dat nostalgische visioen van de herfst laat zich uiteraard nooit zien als je er op zit te wachten – maar de geuren die de ideale herfst belichamen zijn wél op afroep te bestellen.
Eerlijk zeggen: hoeveel van jullie hebben in de kleuterklas, of anders in de herfstvakantie thuis een sinaasappel volgestoken met kruidnagels, om vervolgens wekenlang te genieten van de geur? Dat moet één van de ultieme “geïdealiseerde herfst”-geuren zijn.
Een terzijde: een educatief rondje Google leert dat zo’n knutsel onder de naam pomander gaat, en dat dat woord zijn oorsprong heeft in het Franse pomme d’ambre, dat op zijn beurt weer teruggaat op het Middellatijns pomum ambrae – beiden betekenen goudappel of gouden bol. Pomanders waren in hun vroege verschijningsvorm een soort geurig amulet: brokjes ambergris, aromatische kruiden en harsen werden in een containertje op het lijf gedragen als bescherming tegen de alomtegenwoordige kwalijke geuren, die gezien werden als overbrenger van ziektes. Vooral de hogere klassen hadden uiteraard dit privilege; Koningin Elizabeth I van Engeland is op vele schilderijen afgebeeld met zo'n geurbol. Later evolueerde dit gebruik naar het uitwisselen van kruidnagel-bezette citrusvruchten in de herfst en winter, waarmee we weer netjes beland zijn waar we begonnen.
Spezie di Medici weet dat specifieke, nostalgisch herfstige aroma exact na te bootsen. Het opent met verse, rijpe, winterse sinaasappelschil met subtiele nuances van kruidnagel en kardemom. Naarmate de geur langer op de huid is, verschuift de focus van het verse fruit naar de kruiden, en blijft er een zacht gloeiende sinaasappel-kruidenthee over, waarin inmiddels ook een spoortje vanille in te herkennen valt.
Noten: kaneel, cayennepeper, kardemom, kruidnagel, gember, Siciliaanse sinaasappel.
Spezie di Medici is een creatie van een hyper-niche parfumhuis uit Florence, dat hun gehele parfumportfolio gebaseerd heeft op geurrecepten uit de Florentijnse Renaissance. Spezie di Medici is een vrij letterlijke interpretatie van de kruiden en specerijen die in die turbulente periode werden geïntroduceerd in Europa, en alhoewel ik niet kan instaan voor het waarheidsgehalte van de historische claim, is het een mooi beeld bij een mooie geur. Echter, fantastisch als deze geur is als een kwalitatieve, fotorealistische impressie van een jeugdherinnering, heb ik toch mijn twijfels over de praktische draagbaarheid ervan. Het verschil tussen “een geur” en “een parfum” ligt vaak in een zeker mate van abstractie, en zelfs als fan van parfums die zich concentreren op één enkele noot, grenst dit aan overdaad.
Mijn herfstige, zacht-kruidige sinaasappel-fix haal ik, eerlijk gezegd, liever uit het minder gedurfde maar makkelijker draagbare Estée Lauder Sensuous, één van de nieuwe designerparfums waar ik het meest onder de indruk van ben de laatste tijd. Desalniettemin weet ik zeker dat ik mijn monstertje Spezie di Medici met liefde zal opgebruiken deze herfst, voor als de regen tegen de ramen tikt en ik warm binnen zit, thee (al dan niet met tic) voor me op tafel…
Spezie di Medici is in Nederland niet verkrijgbaar, dus je zult naar Florence moeten afreizen of één van de online bronnen moeten gebruiken, o.a. The Different Scent, Beautyhabit en The Perfume Shoppe, waar 50ml respectievelijk €68, $99 en CA$90 doet.
Deze illustere kruidenbitter op basis van anijs, venkel, citroenmelisse en bovenal absintalsem (Artemisia absinthium is de wetenschappelijke naam van het kruid) is berucht geworden door het uitgebreid gedocumenteerde overmatige gebruik ervan in laat 19e-eeuws bohémien Frankrijk. De grote namen onder de dichters, schrijvers, filosofen en schilders van die tijd putten naar eigen zeggen hun creativiteit uit la fée verte, en velen namen de aanzienlijke negatieve gevolgen van hun verslaving op de koop toe. Als hoofdschuldige werd het in grote hoeveelheden hallucinogene bestanddeel thujon aangewezen – alhoewel recent onderzoek aannemelijk maakt dat de schuld eerder bij met metalen vervuilde thuisgestookte drank ligt- en vanaf het begin van de 20e eeuw raakte absint meer en meer uit de gratie.
De parfums die meeliften op de mythische reputatie van absint hebben uiteraard niet het voordeel (of nadeel, afhankelijk van je perspectief) van hallucinogene eigenschappen, maar zijn wat mij betreft interessant genoeg om bij stil te staan.
Nasomatto Absinth
Als er één parfumlijn is die het flirten met visioenen van seks, drugs en rock&roll tot een kunstvorm heeft verheven, dan is het Nasomatto. De parfumeur Alessandro Gualtieri heeft zijn thuishaven in Amsterdam (waar anders?) en weigert pertinent om noten voor zijn parfums vrij te geven – zodat de geuren open blijven voor individuele interpretatie. Alhoewel ik me daar prima in kan vinden, kan ik niet het niet laten om te gniffelen om de, eh, bloemrijke beschrijvingen op zijn website: ”The fragrance aims to evoke degrees of hysteria. It is the result of a quest to stimulate irresponsible behavior.” Wie weet doelt Gualtieri op het onverantwoordelijke prijskaartje dat er aan zijn creaties hangt.
Hilarische marketing terzijde: Absinth is een degelijk geconstrueerde geur, die opent op een haast stroperige-zware groene topnoot, en naadloos overgaat naar een licht rokerige, zoete vetiver in de hartnoten. Het typische bittere aroma van artemisia steekt hier en daar de kop op, maar domineert nooit, en het geheel blijft aan de zoetige kant. Hoe langer op de huid, hoe meer er hout en een subtiele patchouli naar voren komt.
De geuren van Nasomatto zijn alleen in Extrait de Parfum-concentratie te verkrijgen, en de kracht van de geur is er naar; één spray overleeft met gemak een hele dag op de huid. Persoonlijk zou ik graag een iets lichtere variant zien, aangezien zo’n intense, haast hypnotische geur niet voor alle gelegenheden geschikt is. Aan de andere kant doet de intensiteit van de geur de associatie met het legendarische aperitief wél eer aan.
Nasomatto Absinth is verkrijgbaar in 30ml extrait bij Cloud Nine in Amsterdam voor €99.
Parfum d’Interdits Absolument Absinthe
Ook dit absint-parfum lijdt onder een wat wollige marketing. Eén illegale substantie was de makers van AA kennelijk niet genoeg, dus zou dit parfum ook noten van (verse, ongerookte) cannabis bevatten.
Noten: thee, bergamot, cannabis, absinth, galbanum, lelietje-van-dalen, lotus, jasmijn, ylang-ylang, nootmuskaat, kardemom, sandelhout, muskus.
Met Nasomatto’s interpretatie van absint vers in het geheugen is dit een anemisch geval: plezierig, maar erg braaf. Het roept de vraag op waarom toch gekozen is voor zo’n “controversiële” naam als de geur zelf die aspiraties in de verste verte niet waar kan maken.
Vers gesprayd ruikt Absolument Absinthe exact als CkOne, met diezelfde licht synthetische citrus. Als kind van de jaren ‘90 heeft CkOne een plaatsje in mijn hart, maar een duurdere kloon lijkt me overbodig. Gelukkig beperkt de gelijkenis zich tot de topnoten, en ontvouwt het hart zich met een aangename, lichte, zoete mix van thee en lelietjes-van-dalen. Een nieuwe gelijkenis dringt zich echter wel op: de hartnoten lijken verrassend veel op Ulrich Lang Anvers 2 minus de complexiteit die dat parfum interessant maakte.
Uiteindelijk is er niks mis met dit parfum voor de liefhebber van een licht-bloemige thee-geur, maar het voldoet niet aan de verwachtingen die het met zijn eigen marketing op wenst te roepen.
Absolument Absinthe is verkrijgbaar in 50ml EdT bij Sabarly in Amsterdam voor €99.
Ava Luxe Sweet Absinthe
De laatste absint-gerelateerde geur die ik wil noemen is wellicht de lastigst vindbare. Ava Luxe is een eenvrouwsbedrijfje in de Verenigde Staten, die haar geuren via internet verkoopt. Sinds deze zomer heeft ze haar catalogus echter drastisch gesnoeid, en Sweet Absinthe is helaas één van de slachtoffers van de reorganisatie.
Sweet Absinthe is, wellicht weinig verrassend, de zoetste en meest eetbare van het genoemde trio. Ik vermoed dat Ava Luxe voor veel van haar gourmands eenzelfde basisolie gebruikt waar een licht kokosachtige zweem in zit, want die is ook hierin te herkennen. SA opent op een bijna snoep-zoete kokos-en-melkchocolade, waar een menthol-achtige anijs aan toegevoegd is. Na de opening overheerst de anijs de rest van de geur, al wordt de noot later vergezeld door vanille en muskus. Zo beschreven klinkt het als een onappetijtelijk rommeltje, maar deze onwaarschijnlijke combinatie van noten slaagt erin erg aantrekkelijk te ruiken.
Noten: absint, zoethout, anijs, vanille, zoete muskus, lemon balm.
Het is een parfum waarbij het geheel meer is dan de delen: wierook, iris, patchouli, honing en leer -toch individueel bepaald dominante aroma’s- worden hier tot teamspel gedwongen door parfumeuse Annick Menardo. Het resultaat is een dromerig, poederig, understated chic parfum, dat niet zou misstaan als geur voor officiële gelegenheden, maar ook prima zou werken voor een intiem avondje à deux. Het sillage blijft bescheiden, zodat alleen diegenen die dichtbij genoeg komen, kunnen meegenieten.
De hele geur is met een lichte hand gedaan; hij blijft transparant en subtiel, en stuift een stoffig, licht honingachtig waas over de huid. Ondanks de sprookjesachtige naam, zijn noch het hout, noch het metalige zilver in de verste verte als noten te bekennen in deze geur. Wél mooi is dat het poederige aspect de illusie van houtstof op een werkbank oproept.
Opvallend is dat Bois d’Argent weinig van doen heeft met traditionele Eau de Colognes (snel vervliegende citroenwatertjes), en het lijkt er dan ook op dat Dior met deze -feitelijk misleidende- benaming een onconventionele mannengeur wat acceptabeler heeft willen doen lijken voor het bredere publiek. Poederige noten hebben in de parfumerie voorheen vrijwel uitsluitend het domein van damesparfums toebehoord, dus wellicht vond men bij Dior de tijd nog niet rijp om deze creatie een minder “mannelijk” predikaat te geven.
Al met al een competente en toegankelijke geur, al kan ik me niet onttrekken aan het idee dat dit weleens vaker gedaan is – Bois d’Argent is geen parfum dat aan wereldschokkende innovatie doet. Er bestaan meer variaties op het zacht-zoete poeder-thema: Stéphanie de St-Aignan Blanc d’Hiver en Lorenzo Villoresi Teint de Neige, bijvoorbeeld. Of, dichter bij huis: de oermoeder van alle poederige parfums, Guerlain Shalimar. Hoewel die gemarket worden als damesgeuren, is er niets intrinsiek meer damesachtig aan dan aan Bois d’Argent, en de meer avontuurlijke heren doen er goed aan om ze niet bij voorbaat links te laten liggen.
Bois d’Argent was een limited edition, maar kan nog in kleine hoeveelheden online gevonden worden.
Ulrich Lang, professioneel fotograaf en voorheen werkzaam bij de L’Oréal-divisie in New York, richtte in 2002 zijn eigen parfumhuis op. De invloed van zijn achtergrond in de fotografie blijkt uit het minimalistische design van zijn producten, en is, volgens eigen zeggen, ook de inspiratie voor de geuren zelf. Anvers 2 volgde in 2007 op de eerste geur van dit huis, simpelweg -en onverrassend- Anvers genaamd.
De officiële notes* voor Anvers zijn bergamot, limoen, citroen, zwarte peper, rabarber, cypres, roos, jasmijn, lelie, mimosa, “blonde houtsoorten”, vetiver, tonka, amber, vanille, muskus, olibanum en mos**.
Anvers 2 is gebaseerd op tegenstellingen: de top notes zijn duidelijk aromatisch van aard, met een prettig aanwezige limoen verankerd door een licht-bittere groene noot. Het is een welbekend thema en direct geleend van één van de vele mainstream mannengeuren. Toch is het onmiddellijk duidelijk dat het hier niet om een standaard Eau de Cologne gaat; er schijnt een zoetere, fruitig-bloemige noot door de citrus heen. Lastig als het is om rabarber overtuigend in parfum te vertalen, lijkt de fruitige noot meer op de pruimennoot zoals gebruikt in bijvoorbeeld Serge Lutens’ Feminité du Bois. Desondanks is het verfrissend om een geur te ruiken waarin duidelijk fruit verwerkt zit, maar die niet lijdt onder een overdaad aan suiker en stroperigheid; er blijft continu een zekere transparantie aanwezig.
De evolutie van de geur verloopt snel maar soepel, en nadat het fruitig-bloemige hart vergezeld wordt van een crèmige sandelhoutnoot, verzinkt het langzaam in een poederige basis waarin een witte muskus, iets bitter-mossigs en een klein beetje vanille te herkennen zijn. Zoals de opening ontleend was aan de mainstream parfumerie voor mannen, zo duidelijk is de basis een hommage aan parfumerie voor vrouwen: poederige noten maken vrijwel alleen hun opwachting in wat gewoonlijk beschouwd wordt als zeer vrouwelijke oriëntaalse geuren.
Anvers 2 slaagt erin om tegenovergestelde cliché’s uit de parfumerie bijeen te brengen voor een verrassend effect, en dat niet ten koste te laten gaan van de draagbaarheid van het parfum. Met een levensduur van zo’n zes uur op de huid is het bovendien verrassend volhardend voor zo’n subtiele en transparante geur. Een geur die zijn gelikte verpakking eer aandoet, kortom.
*Officiële notes worden niet door iedereen serieus genomen; ze kunnen beter beschouwd worden als een beeld dat de parfumeur of marketing-afdeling de klant wenst voor te spiegelen, en niet als een lijst van ingrediënten.
**Mos, ook wel mousse de chêne of oakmoss, is een belangrijk ingrediënt in de parfumerie. Voor een uitgebreide uiteenzetting over het materiaal en de controverse, zie Perfumeshrine.
Anvers 2 in Nederland te verkrijgen bij Skins Cosmetics voor €89.
Soms heeft een mens behoefte aan ongecompliceerd genieten en is er niets lekkerder dan zoetigheid. De parfumwereld -die zichzelf bij tijd en wijle wat te serieus kan nemen- heeft desalniettemin een equivalent van de zoete snack: de gourmands. Toegankelijk, speels, geen voedingswaarde van enige betekenis... maar, indien van enige kwaliteit, intens plezierig.
Profumum Dulcis in Fundo: denk sinaasappelsorbet met vanille-roomijs. Druipende Splitjes op een zomerdag. Kleverige ijshanden. Mierzoet, maar oh zo lekker. Voor wie nooit groot wil worden.
Hermès Hermèssence Ambre Narguilé: een rijke, zelfgebakken appeltaart met boerenjongens, extra rum en een goeie dosis slagroom. Voor als het buiten koud is en het hart gesterkt moet.
Serge Lutens Borneo 1834: bittere chocolade en ongezoet cacaopoeder. Patchouli speelt de tweede viool, maar blijft bescheiden gedurende de hele ontwikkeling van de geur. Voor een melkchocolade-variatie (zoeter en crèmiger) op hetzelfde thema: Chanel Coromandel, niet toevallig ook een creatie van de neus achter Borneo 1834: Christopher Sheldrake.
Thierry Mugler A*Men Pure Coffee: een stroperig-zoete Starbucks-concoctie die langzaamaan verzinkt in een basis van patchouli.
Ginestet Botrytis: deze pourriture noble in een flesje doet zijn naam eer aan met een drankzuchtige opening die doet denken aan een rijke cognac en vervolgens evolueert naar een pure zoete klaverhoning.
Dior Hypnotic Poison: marsepein, Amaretto en amandelkoekjes. Zoeter dan dit kán haast niet, maar voor wie daar tegen kan is de beloning een langdurig en overtuigend aura van banketbakkersgeuren.
Borneo 1834 is verkrijgbaar bij Skins, Dulcis in Fundo bij Shu Uemura in Magna Plaza, Coromandel en Ambre Narguilé bij de desbetreffende boutiques van Chanel en Hermès, en de overige geuren bij de meeste parfumerieën. Botrytis is via internet te verkrijgen, o.a. bij LuckyScent.