dinsdag 18 augustus 2009

Review: Guerlain - Habit Rouge

Als je aan Guerlain denkt, denk je aan de overdaad aan complexe en bovenal bombastische vrouwengeuren. Zowel de oude klassiekers van Jacques Guerlain (Shalimar, Mitsouko, L'Heure Bleue, etc.) als de nieuwere, van de hand van Jean Paul Guerlain en verschillende externe neuzen als Maurice Roucel, Francis Kurkdjian en Mathilde Laurent, staan bekend om hun hemelszoete oriëntaalse karakter.

De mannelijke renpaarden uit de Guerlainstal zijn vaak echter van een ander karakter: van de ultieme klassieker Vetiver via Derby tot Guerlain Homme worden de mannengeuren van Guerlain gekenmerkt een frisser karakter, hier en daar gelardeerd met musk en/of vanillenoten.

Met een bilbiotheek vol frisse geuren vraag je je af hoe de Guerlainman dan verleidt? Voor het antwoord reizen we terug in de tijd naar 1965 en Jean Paul Guerlain. Tot over z'n oren verliefd wilde de jonge Jean Paul de ultieme verleidelijke mannengeur maken, een geur die voor mannen hetzelfde moest doen als voor vrouwen.

Het antwoord dat Jean Paul Guerlain op deze vraag gaf is de eerste oriental voor mannen: de onvergetelijke klassieker Habit Rouge.

Noten: Basil oil, Bergamot oil, Lemon, Pimento, Rosewood, Carnation, Cedarwood oil, Cinnamon, Jasmin, Patchouli, Rose, Sandal, Amber, Benzoin, Labdanum, Leather, Moss, Oilbanum, Vanilla

Oorspronkelijk in eau de colognesterkte (EDC) gaf deze citrus-, leer- en vanillegeur een vleugje verleidelijkheid aan de volwassen man van zijn tijd. Tegenwoordig is deze geur in alle concentraties (EDC, EDT, EDP en parfum) te verkrijgen die niet alleen in sterkte maar ook in geur van elkaar verschillen. Daarnaast zijn er ook verschillende flankers (Dry, Sport en Légère).

Habit Rouge EDC: de originele formule van deze geur, die niet meer gemaakt wordt, legt sterk de nadruk op het samenspel tussen citrus en kruiden in de opening. Op zeer knappe wijze is het Guerlain gelukt een citrusakkoord te maken dat gedurende de gehele ontwikkeling van de geur blijft hangen en in belangrijke mate z'n stempel blijft drukken op de geur.

Habit Rouge EDT: deze editie van Habit Rouge vind je bij Douglas en ICI Paris XL. Guerlain ontwikkelde deze editie om tegemoet te komen aan de behoefte aan sterkere geuren in de jaren '80. Het resultaat is een fraaie interpretatie van het origineel waarin de nadruk meer ligt op de houtige, wierook-vanilleaspecten van de geur dan op de citrus.

Van veel recenter aard zijn het eau de parfum en het parfum. Deze versies leggen nog minder de nadruk op de citrusnoten dan het origineel. Het eau de parfum legt sterk de nadruk op het hout. Het parfum legt sterk de nadruk op de ambery resinous noten en is veel formeler dan de andere versies, die een stuk frivoler aandoen. Het eau de parfum is op vliegvelden verkrijgbaar, het parfum is een limited edition die alleen in Parijs verkrijgbaar is.

Habit Rouge is een gedurfde geur om te dragen. Er gaat een ouderwetse charme van uit die scherp contrasteert met de hedendaagse frisse of woody ambergeuren. Men zegt zelfs dat Habit Rouge een echte dandyeske geur is! Maar hoe het ook zij, Habit Rouge is bovenal waarschijnlijk de beste Guerlain voor mannen en een onbetwiste klassieker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten